Na dziś mam dla Was szybkie ciasto owocowe. Jest bardzo proste w wykonaniu- nie wymaga nawet użycia miksera! Konsystencją przypomina trochę ciasto drożdżowe, jest puszyste i smaczne. Do tego owoce, takie jakie macie- czy świeże, czy też mrożone. A na górę kruszonka. Mmmmm pycha!:) Pierwszy raz je jadłam u koleżanki, od niej też dostałam przepis i postanowiłam zrobić na sobotnie wiosenne popołudnie.
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce- mrożone lub świeże, np. wiśnie, truskawki, jagody, śliwki.
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki masła
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżek mąki
W misce roztrzepać dokładnie jajka, następnie dodać resztę składników i wymieszać wszystko (np. widelcem) do połączenia się produktów. Masę wyłożyć na blachę obłożoną papierem do pieczenia. W ciasto powkładać owoce dosyć gęsto, aby ciasto było bardzo owocowe.
Składniki na kruszonkę utrzeć, a następnie posypać nią wierzch ciasta.
Piec ok. 45-50 min. w temp. 170 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz