czwartek, 13 marca 2014

Rogaliki maślane z makiem

Rogaliki to moje miłe wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak biegałam z samego rana do piekarni po ciepły chlebek, a przy okazji zawsze brałam dwa wielkie rogale z makiem. Najbardziej smakowały mi z samym masłem, ewentualnie z żółtym serem. Do tego szklanka mleka i lepszego śniadania nie mogłam sobie wymarzyć! 
Do dziś je uwielbiam, choć teraz znacznie bardziej smakują mi własnoręcznie wykonane. A ile frajdy sprawia ich przygotowanie! Przepis znalazłam kiedyś u babci. Pamiętam, że gdy robiłam je pierwszy raz, to byłam dosyć sceptycznie nastawiona, raczej na porażkę. Nie mogłam uwierzyć, że wyjdą takie jak z piekarni:) Ale udało się! Są naprawdę proste w wykonaniu, choć przy wyrabianiu ciasta można się troszkę zmęczyć. Jednak całe zmęczenie idzie w niepamięć, gdy z piekarnika wyciąga się pysznego pachnącego, delikatnego rogala z makiem!





Składniki (na ok.12 szt.):
  •  4,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka lekko podgrzanego
  • 60g roztopionego masła
  • 20g świeżych drożdży
oraz
  • 50g roztopionego masła
  • 1 jajko
  •  mak
 Wykonanie:
 Z drożdży zrobić zaczyn- rozetrzeć je z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać roztrzepane jajka, sól, mleko, cukier oraz olej. Dodawać po trochu mąkę oraz sok z cytryny. Na koniec dodać zaczyn drożdżowy oraz roztopione i wystudzone masło. Wszystko razem wymieszać dokładnie, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto do momentu, gdy będzie odchodzić od rąk. 
Tak wyrobione ciasto należy uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- powinno podwoić swoją objętość. ( Ja wkładam do miski, którą stawiam na ciepły grzejnik i czekam ok 40-60 min.)
Po tym czasie wyciągamy ciasto ponownie na stolnicę i dzielimy na 12 małych kulek, które układamy na podsypaną mąką stolnicę. Każdą z nich wałkujemy na dosyć cienki placuszek, który smarujemy niewielką ilością roztopionego masła. Następnie zwijamy go w rulon wzdłuż krótszego boku i ściskamy jego końce, jednocześnie tworząc kształt rogala. 
Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie należy układać ich zbyt blisko siebie, gdyż podczas pieczenia będą one rosły. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać obficie makiem. 
Piekarnik nastawić na 200stopni (góra-dół) i piec ok 22-25 minut.


Najlepiej smakują posmarowane masłem z dodatkiem żółtego sera i szklanką mleka!:) 

Smacznego





·      


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz