piątek, 16 maja 2014

Pianka z białej czekolady z malinami

W zamrażarce znalazłam ostatnio paczkę malin i pierwsze, co przyszło mi na myśl to MALINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ! Podsunęłam pomysł mojemu chłopakowi i od razu poleciał do sklepu po resztę składników. W przygotowanie deseru również był bardzo zaangażowany, nie mówiąc już o jego zjedzeniu:) Wykonanie jest naprawdę łatwe i szybkie, więc taki deser można zrobić w każdej chwili. A jego smak... Mmmm, niebo w gębie, jak to się mówi:) No i oczywiście bomba kalorii, niestety. Ale dla takiej rozkoszy można sobie troszkę pofolgować. 
 

Składniki (na 4 porcje):

Pianka z czekolady:
  • 200g białej czekolady (dobrej jakości)
  • 300g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki cukru
Polewa malinowa:
  • 300g mrożonych malin
  • 20ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • borówki


Wykonanie:
 100g  śmietany zagotowujemy w garnku, pozostałą część ubijamy na sztywno i wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy z 4 łyżkami wody, po chwili dodajemy do zagotowanej śmietany (już nie gotować!). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy, następnie zmniejszamy obroty miksera, wlewamy ciepłą śmietanę z żelatyną, ciągle mieszając dolewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Wyjmujemy ubitą śmietanę z lodówki i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy ją delikatnie z masą. Tak przygotowaną piankę dzielimy po równo, wlewając do pucharków i odstawiamy do lodówki.
W garnku zagotowujemy wodę (20ml) z trzema łyżkami cukru. Gdy syrop się zagotuje, odstawiamy z ognia i wrzucamy do niego maliny. Delikatnie mieszamy. Jeżeli chcemy malinowy mus, można je przed podaniem zmiksować. Po ostygnięciu polać nimi schłodzoną piankę i udekorować miętą i borówkami.
Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz