Już od dawna chodzą za mną cytrynowe babeczki. Chciałam jednak zrobić je w wersji bardziej dietetycznej, trochę lżejsze. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam przepis z bloga Kaszamanna. Zmodyfikowałam troszkę przepis, zamiast cukru dałam miód, kaszkę gotowałam w całości na mleku i dodałam odrobinę mąki razowej.
Składniki:
- 100g suchej kaszy kuskus
- 300ml mleka
- 2 białka
- 3 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z cytryny
- garść posiekanej mięty i melisy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki żytniej razowej
Wykonanie:
W garnku zagotować mleko (uważać, żeby się nie przypaliło), w między czasie białka ubić na sztywną pianę, dodać miód, sok i skórkę z cytryny, miętę z melisą, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje, wrzucić do niego kaszę, poczekać chwilę aż kasza wsiąknie trochę mleka. Następnie przelać do pozostałych składników, wymieszać, dodać 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec ok. 35 min. w temp. 190 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz