Truskawki w pełni, więc trzeba korzystać. Dziś obiad na słodko- naleśniki z truskawkami. Ale żeby dodać im wartości będą razowe. Żeby było zdrowo!;) Do tego miał być sos rabarbarowy dla przełamania słodkości, jednak wyszło jak wyszło i naleśniki polane zostały kolejną dawką truskawek.
Składniki:
- 1 szkl. mąki żytniej razowej
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. otrębów pszennych
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- woda (ok. 3/4 szkl.)
- olej do smażenia
Nadzienie:
- kostka twarogu chudego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- kilkanaście truskawek
- cukier
- gałązka mięty
Sos truskawkowy
- 6 truskawek
- 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
W pojemniku wymieszać ze sobą ser, jogurt i cukier. Dodać rozgniecione truskawki i posiekaną drobniutko miętę. Wymieszać wszystko razem. Można również zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstawić do lodówki.
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać, aby powstała nie za gęsta konsystencja. Na patelni usmażyć naleśniki z każdej strony.
Na gotowe naleśniki nakładać po dwie łyżki farszu i zawijać w dowolny sposób (trójkąty, ruloniki). Podawać od razu polane sosem truskawkowym- czyli zmiksowanymi truskawkami z cukrem. Naleśniki można również odsmażyć i podawać na ciepło.
Smacznego!
Wow, brzmi apetycznie :)
OdpowiedzUsuń