wtorek, 24 czerwca 2014

Razowa tarta z tuńczykiem

Pomysł na tartę z tuńczykiem zrodził się w mojej głowie, kiedy zrobiłam szybki przegląd lodówki. Pozbierałam wszystko co wymagało szybkiego zjedzenia i tak oto powstała ta smaczna tarta. Jest naprawdę ciekawa, trochę we włoskim stylu, jeśli można to tak określić. Smakuje nawet wybrednym podniebieniom:) 




Składniki:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki razowej
  • 1 jajko
  • 120g jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta suszonego oregano

Farsz:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół puszki kukurydzy
  • ok. 150g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 jajko
  • 60g jogurtu naturalnego
  • 125g mozarelli
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz, suszona bazylia








Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagnieść, wyrobić na jednolitą masę. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyłożyć równomiernie na foremkę, aż po brzegi. (Ja wyklejam stopniowo formę, odrywając kawałki ciasta z całej kuli). Nakłuć widelcem całą powierzchnię. 
Tak przygotowane ciasto podpiec przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C. 
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika, nałożyć farsz. Rozsypać na dno większą część kukurydzy, wyłożyć kawałki tuńczyka, pokrojone w plasterki oliwki, resztę kukurydzy i posypać listkami tymianku (zostawić 3 gałązki do dekoracji). Całość polać rozmąconym jajkiem z jogurtem, solą i pieprzem. Na górze ułożyć pokrojoną w plastry mozarellę, posypać odrobiną suszonej bazylii. 
Całość włożyć na 30 minut do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C. 
Tartę podawać lekko przestudzoną, przybraną listkami bazylii i gałązkami tymianku. 


Smacznego!



1 komentarz: