Siedząc i ucząc się do egzaminów dobrze jest czasem zrobić sobie przerwę, żeby nie zwariować;). I to w dodatku przerwę na coś dobrego. Najlepsze są muffinki, bo są szybkie w przygotowaniu, smaczne, a w dodatku składniki zawsze mam w domu. Poza tym rabarbar i truskawki w ogródku, więc do dzieła!
Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25-30 minut.
Składnik (na 12 szt.):
- 300 g mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl. mleka
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- ok.300-400g rabarbaru
- kilka truskawek
- olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie składniki suche- mąkę, cukier i proszek. W drugiej misce zmieszać ze sobą składniki mokre- olej, jajko, jogurt i mleko. Zawartość miski z mokrymi składnikami przelać do składników suchych i wymieszać do połączenia się.
Rabarbar i truskawki oczyścić, rabarbar pokroić w kostkę, truskawki w grube plasterki.
Formę na babeczki wysmarować dokładnie olejem, następnie do każdej wlać po łyżce ciasta. Do każdej porcji włożyć kilka kawałków rabarbaru i powciskać je w ciasto. Następnie wlać pozostałą część ciasta, tak aby uzupełniła nam foremki do ok 3/4 ich wysokości. na górę każdej porcji ułożyć gruby plaster truskawki.
Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25-30 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać aż ostygną (u mnie ten punkt został pominięty, rozeszły się z prędkością światła, na szczęście udało się ocalić kilka sztuk do zdjęcia ). Babeczki można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz