wtorek, 6 stycznia 2015

Mleko kokosowe

Wraz z nadejściem nowego roku pojawiają się nowe postanowienia.Większość z nich powtarza się oczywiście co roku i co roku trzeba zaczynać od nowa...:P Ale może akurat tym razem się uda. Jednym z kilku moich postanowień jest zdrowe odżywianie, bardziej dietetyczne, lżejsze, aktywny tryb życia itd. A wszystko po to aby zgubić kilka zbędnych kilogramów i centymetrów. Ciężko jest mi jednak tak do końca przerzucić się na typowo dietetyczne jedzenie, gdy kusi tak wiele smakołyków, potrzebuję naprawdę silnej woli...:) 
Mleko kokosowe to przepis na dziś. Ostatnio coraz częściej znajduję przepisy na domowe mleka roślinne- owsiane, kokosowe, migdałowe, a nawet makowe! Ja jednak mając słabość do kokosa postanowiłam zrobić sobie takie mleko w domu. Przeanalizowałam różne przepisy- proporcje są bardzo różne, tak jak i metody wyprodukowania takiego mleka. Ja użyłam 200 g kokosa na 1,2 l wody. Z podanych składników wyszło mi ponad litr mleka i cała miseczka kokosowych "odpadków", czyli przemielonych wiórków. Na ich wykorzystanie mam już pomysł. Przez to, że były one zalane wodą i zmiksowane większość z nich przybrała maślaną, oleistą konsystencję. Pomyślałam, że może zastąpię nimi masło w kokosowej kruszonce. Super nadają się także jako balsam do ciała, krem do rąk czy ust. Część kokosów pozostała sucha i sypka, więc można jej użyć do ciasta. Muszę wypróbować jakieś nowe przepisy. Samo mleko używam do kawy, porannej owsianki, koktajlów, myślę, że równie dobrze nada się do budyniu czy kaszy jaglanej. Należy je przechowywać w lodówce. Mleko może się rozwarstwiać, dlatego przed każdym użyciem należy je wstrząsnąć.
Tymczasem delektuję się pyszną kawką o kokosowym posmaku.



Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 1,2 l przegotowanej, ostudzonej wody


 Wykonanie:

Wiórki kokosowe przesypać do garnka i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą. Wymieszać, aby wszystkie wiórki były zamoczone. Odstawić na całą noc.
Następnego dnia zmiksować całość przy pomocy blendera. (Ja miksowałam z przerwami ok. 8 min.)
Następnie zmiksowane wiórki przelać przez gęste sitko lub gazę, a wiórki które zostaną na gazie dokładnie odcisnąć, aby wycisnąć jak najwięcej mleka. Przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce.



2 komentarze:

  1. Przyda mi się takie domowe mleko kokosowe. A jak długo można przechowywać je w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam je w poniedziałek i jeszcze dziś je używałam, było dobre:) Myślę, że spokojnie w lodówce może stać z 5 dni.

    OdpowiedzUsuń