piątek, 14 października 2016

Pikantne bułeczki

Zapach świeżego pieczywa, domowe bułeczki na śniadanie - to coś co poprawia mi humor od samego rana. 
Tym razem bułki z pikantną posypką z pieprzu cayenne i sezamu, pochodzące z książki "Kuchnia polska" wyd. SBM. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach:)









Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 jajko do posmarowania + 1 łyżka mleka
  • pieprz cayenne 
  • garść sezamu
















Wykonanie:
Obie mąki wsypać do miski, wyrobić z masłem, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać sól, cukier, drożdże rozpuszczone w 280 ml ciepłej wody. Całość zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące można dodać mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. 
Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować każdą bułkę jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, delikatnie naciąć górę każdej bułeczki na krzyż i obsypać pieprzem cayenne oraz sezamem.
Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni C.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz