sobota, 15 października 2016

Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy robiłam z myślą o wegetariańskich burgerach, postanowiłam jednak zamieścić na nie przepis osobno. 
Mój mąż nazwał te kotlety "oszukane burgery". Och jak wielka była jego radość, kiedy zobaczył usmażone kotlety na talerzu - "Oooo! Dziś na obiad wołowinka?!" Tak, tak... wołowinka, tylko że z soczewicy:) Wyglądem naprawdę przypominają krwiste mięsko. A to zasługa zwykłego buraczka:) 


Składniki
  • 200 g suchej soczewicy czerwonej
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 średni burak
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej
  • olej kokosowy do smażenia




Wykonanie:
W garnku zagotować ok. 1 litra wody z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liścia laurowego i oregano. Do wrzącej wody wsypać soczewicę, wcześniej opłukaną na sitku. Gotować 7 minut, następnie odcedzić soczewicę, wyciągnąć z niej ziele angielskie i liść laurowy. Odstawić do ostygnięcia.
Czosnek i cebulę drobno posiekać, buraka zetrzeć na tarce. Całość przesmażyć na łyżce masła przez 3-4minuty, a następnie przełożyć do naczynia, w którym znajduje się wcześniej ugotowana soczewica i wymieszać.  Do powstałej masy dodać jajka, otręby, majeranek, paprykę oraz sól i pieprz. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Z tak powstałej masy tworzyc małe placuszki i smażyć na oleju kokosowym po 3-4 minuty z kazdej strony. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz