czwartek, 29 września 2016

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka gości ostatnio na moim stole dosyć często. Przede wszystkim dlatego, że jest to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jak wiadomo, takie lubię najbardziej:) 
Pamiętajcie, że przy wyborze papryki trzeba zwrócić uwagę na jej kształt i wybrać takie, które mają płaski spód, dzięki temu papryka będzie stała i nie przewróci się.









Składniki: 
  • 5 papryk czerwonych średniej wielkości
  • 200 g ryżu
  • 1 łyżka oleju kokosowego (może być masło lub oliwa)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna











Wykonanie:

Gotujemy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju kokosowego (lub masła czy oliwy), krócej o 4-5 minut niż normalnie. Ryż ma pozostać lekko twardy, niedogotowany do końca. 

W między czasie przygotowujemy paprykę - myjemy, osuszamy, odcinamy górną część z ogonkiem (zostawiamy ją jednak do dekoracji, jako "czapeczka"), wydrążamy środek.  

Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pietruszkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy kopiastą łyżkę masła i przesmażamy na niej przez ok. 3 minuty cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. 
W dużej misce mieszamy ze sobą ryż, zawartość patelni oraz surowe mięso. Dodajemy po jednej łyżeczce soli, pieprzu i przyprawy uniwersalnej. 

Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowaną paprykę.

Gotowe papryki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (na stojąco) i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. godzinę. 

Podajemy ciepłe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz