Faszerowana papryka gości ostatnio na moim stole dosyć często. Przede wszystkim dlatego, że jest to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jak wiadomo, takie lubię najbardziej:)
Pamiętajcie, że przy wyborze papryki trzeba zwrócić uwagę na jej kształt i wybrać takie, które mają płaski spód, dzięki temu papryka będzie stała i nie przewróci się.
Składniki:
- 5 papryk czerwonych średniej wielkości
- 200 g ryżu
- 1 łyżka oleju kokosowego (może być masło lub oliwa)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pęczek natki pietruszki
- 1 kopiasta łyżka masła
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Wykonanie:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju kokosowego (lub masła czy oliwy), krócej o 4-5 minut niż normalnie. Ryż ma pozostać lekko twardy, niedogotowany do końca.
W między czasie przygotowujemy paprykę - myjemy, osuszamy, odcinamy górną część z ogonkiem (zostawiamy ją jednak do dekoracji, jako "czapeczka"), wydrążamy środek.
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pietruszkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy kopiastą łyżkę masła i przesmażamy na niej przez ok. 3 minuty cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę.
W dużej misce mieszamy ze sobą ryż, zawartość patelni oraz surowe mięso. Dodajemy po jednej łyżeczce soli, pieprzu i przyprawy uniwersalnej.
Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowaną paprykę.
Gotowe papryki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (na stojąco) i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. godzinę.
Podajemy ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz