niedziela, 4 września 2016

Bruschetta

Szybka przekąska? Bruschetta! Zwłaszcza teraz, gdy sezon pomidorowy w pełni, gdy w ogródku krzaki uginają się pod ciężarem pomidorów. 
Ja uwielbiam!




Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do farszu) + kilka kropel do skropienia bułek
  • 1 łyżka octu
  • pół łyżeczki cukru
  • 5 bułek (u mnie kajzerki)











Wykonanie:

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę bądź drobniutko posiekany oraz posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy oliwę, ocet i cukier i całość mieszamy. Odstawiamy.

Bułki przekrawamy na pół i wydrążamy z nich środek. W to miejsce nakładamy wcześniej przygotowany farsz, a ranty bułki skrapiamy oliwą.

Bułki układamy na blachę.

Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz