Szybka przekąska? Bruschetta! Zwłaszcza teraz, gdy sezon pomidorowy w pełni, gdy w ogródku krzaki uginają się pod ciężarem pomidorów.
Ja uwielbiam!
Wykonanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę bądź drobniutko posiekany oraz posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy oliwę, ocet i cukier i całość mieszamy. Odstawiamy.
Bułki przekrawamy na pół i wydrążamy z nich środek. W to miejsce nakładamy wcześniej przygotowany farsz, a ranty bułki skrapiamy oliwą.
Bułki układamy na blachę.
Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka liści bazylii
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do farszu) + kilka kropel do skropienia bułek
- 1 łyżka octu
- pół łyżeczki cukru
- 5 bułek (u mnie kajzerki)
Wykonanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę bądź drobniutko posiekany oraz posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy oliwę, ocet i cukier i całość mieszamy. Odstawiamy.
Bułki przekrawamy na pół i wydrążamy z nich środek. W to miejsce nakładamy wcześniej przygotowany farsz, a ranty bułki skrapiamy oliwą.
Bułki układamy na blachę.
Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz