poniedziałek, 16 marca 2015

Żytnie babeczki z kokosowym nadzieniem

Ostatnio cały czas mam ochotę na jakieś czekoladowe babeczki. W końcu postanowiłam je zrobić. Zdecydowałam się na zdrowszą wersję- z mąki żytniej razowej, z gorzką czekoladą, jaglanym nadzieniem. W smaku były pyszne, aczkolwiek moim zdaniem trochę za suche. Nie przeszkadzało mi to jednak, żeby spałaszować je w dużej ilości:P Zwłaszcza popijając do tego zimne mleko! Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, lecz nieco zdrowszego, to zapraszam do wypróbowania.


Składniki:
  • 1 szkl. mąki żytniej razowej
  • 1/3 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych 
  • 1 jajko
  • 70 g oleju kokosowego
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3/4 szkl. mleka
Nadzienie:
  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 1/3 szkl. wody
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ok. 1/2 szkl. mleka

Wykonanie:
Nadzienie:
Zagotować 1 i 1/3 szkl. wody z brązowym cukrem. W między czasie dokładnie wypłukać kaszę jaglaną. Ja przesypuję ją na sitko, przelewam zimną wodą, następnie wrzątkiem i znowu zimną- wszystko po to aby pozbyć się goryczki. Kiedy woda się zagotuje wrzucić do niej kaszę i wiórki kokosowe, delikatnie zamieszać, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 15-20 min. Zdjąć z ognia,  dolać mleko i zblendować na jednolitą masę. Ilość mleka może być większa, w zależności od konsystencji. Masa ma mieć konsystencję gęstego budyniu. Odstawić do ostygnięcia.

Babeczki:
Wymieszać w misce wszystkie składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę wiórki.
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Do czekolady dodać 1 jajko i mleko i dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą składniki suche i mokre.
Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem. Na dno każdej z nich nałożyć po łyżce masy, następnie na środku wyłożyć łyżkę kokosowego nadzienia i przykryć kolejną łyżką ciasta.
Tak przygotowane babeczki piec w temp. 180 stopni C przez ok. 25-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz