wtorek, 17 marca 2015

Omlet ze szpinakiem

Dziś propozycja na pożywnego omleta ze szpinakiem. Idealny na śniadanie. Nada się również na szybki obiad.


Składniki:
  • 1 mała cebula
  • duża garść szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej


Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę przekroić na 4 części, a następnie pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na oliwę i smażyć do zeszklenia. Do cebuli dodać szpinak i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażyć na średnim ogniu ok. 5 min, często mieszając. 
W międzyczasie do miski wbić jajka, rozbełtać razem z przyprawami i mlekiem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Można lekko zmiksować blenderem. 
Masę jajeczną wylać równomiernie na patelnię, na której znajduje się podsmażony szpinak i lekko przemieszać. Ogień zmniejszyć do minimum. Patelnię przykryć i smażyć ok. 10 min. w zależności od grubości omleta. Podczas smażenia należy podważyć brzegi, aby odkleić go od patelni i lekko nią poruszać co jakiś czas, aby omlet nie przywarł i nie przypalił się. Kiedy masa na górze zacznie się ścinać, obrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 5 min.
Kiedy omlet będzie gotowy, przełożyć na talerz i podawać na ciepło z keczupem lub sosem czosnkowym. 
(U mnie domowy przecier z cukinii)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz