niedziela, 3 sierpnia 2014

Tarta z cukinią i kurczakiem

Ostatnimi czasy cukinia gości w mojej kuchni bardzo często. Muszę niestety już ograniczać jej stosowanie, bo przejada się już pomału domownikom. I boję się, żeby nie przejadła się też mnie! Bo cukinię mogę jeść w każdej postaci. Tym razem w tarcie.


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki z pełnego przemiału
  • 1 jajko
  • 120g jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta suszonego oregano
Farsz:


  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 300 g piersi z kurczaka
  •  5 łyżek oliwy z oliwek
  • suszone zioła prowansalskie, rozmaryn
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 100 g żółtego sera
  • świeża bazylia i tymianek
  • sól, pieprz
  • suszone oregano


Wykonanie:
 Na samym początku przygotować kurczaka: pierś pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą przyrządzoną z oliwy, szczypty soli i pieprzu oraz ziół prowansalskich i rozmarynu. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie przesmażyć go na patelni ok. 5 minut.
Ciasto: wszystkie składniki zagnieść, wyrobić na jednolitą masę. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyłożyć równomiernie na foremkę, aż po brzegi. (Ja wyklejam stopniowo formę, odrywając kawałki ciasta z całej kuli). Nakłuć widelcem całą powierzchnię. 
Tak przygotowane ciasto podpiec przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. 
Na podpieczone ciasto położyć obraną, pokrojoną w kostkę połowę cukinii (grubszą jej część, węższą część pozostawić nieobraną), posiekaną w cienkie piórka cebulę oraz podsmażonego kurczaka. 
W miseczce roztrzepać jajko, wymieszać ze startym żółtym serem, jogurtem naturalnym, posiekanymi świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym "sosem" zalać farsz. Na górę poukładać cienkie plastry pozostałej cukinii (nieobranej ze skórki), posypać szczyptą soli i suszonym oregano. Całość podpiekać w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. 
Wyciągnąć, odczekać chwilę do przestygnięcia i podawać udekorowane gałązkami tymianku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz