niedziela, 24 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana

Tak, tak- znów cukinia.Tym razem w wersji zapiekanej, faszerowanej, i trochę uboższej niż zazwyczaj. A to dlatego, że zrobiona z tego co było w domu, w lodówce i oczywiście w ogrodzie. To, że uboższa nie znaczy wcale, że gorsza! Pominęłam paprykę i pieczarki, a mimo tego farsz był smaczny, wyrazisty, a zarazem delikatny. Sera jak widać na zdjęciach też nie było za wiele:P


 Składniki:
  • 3 młode cukinie
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • duży pęczek ziół: bazylia, oregano, tymianek
  • 1 duża marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 pomidorów
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 100g żółtego sera
  • sól i pieprz, słodka papryka
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek z nasionami i lekko osolić. Odstawić.
W małym garnku ugotować kaszę jaglaną: najpierw przepłukać na sitku kilka razy aby pozbyć się goryczki, następnie zagotować wodę z solą, wsypać kaszę i gotować ok. 15-20 min. Po tym czasie kaszę przemieszać i odstawić.
Farsz: Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, ziołami, startą marchewką, solą i pieprzem. (Ja przepuściłam wszystko przez maszynkę do mięsa, ponieważ musiałam zmielić mięso). Również odstawić na min. godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i wrzucić na nią przygotowane mięso. Smażyć ok 10 minut. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa. Smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką, wymieszać z koncentratem pomidorowym i ugotowaną kaszą.
Tak przygotowanym farszem wypełnić cukinie w miejscu, gdzie została wydrążona, posypać żółtym serem i zapiekać ok. 30-40 min. w temp. 180 stopni C.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz