środa, 25 czerwca 2014

Cytrynowy sernik z pianką

Ten sernik był moim hitem na święta Wielkanocne. Dopiero teraz doczekał się publikacji:) Przepis znalazłam w gazetce Lidla. Początkowo miałam upiec trochę inny, bez cytryny, na innym cieście, z kokosową pianką, ale ostatecznie po małej modyfikacji powstał ten, naprawdę przepyszny, sernik! Szczerze mówiąc był on moim sernikowym debiutem i byłam strasznie zadowolona, kiedy ukroiłam pierwszy kawałek i widziałam, że jest taki jak powinien!:)


Składniki:

Ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 150 g mąki przesianej (oraz niewielka ilość do oprószenia formy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niewielka ilość masła do wysmarowania formy
  • sok z 1 cytryny
Masa serowa:
  • 750 g twarogu
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka pozostawiamy do bezy)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 g rodzynek
Pianka:
  • 100 g cukru 
  • 3 białka

 Wykonanie:
 
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie ciągle mieszając, stopniowo dodajemy jajka. Mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę, otartą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy równomiernie na dnie okrągłej formy posmarowanej rozpuszczonym masłem i oprószonej mąką. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-22 minuty. Upieczony spód odstawiamy do przestygnięcia.

Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem wanilinowym, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy 7 żółtek (białka odstawiamy w 2 miseczkach: 3 białka do bezy i 4 białka do masy serowej). Składniki cały czas mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Ciągle mieszając, dodajemy zmielony twaróg. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę. Ubijamy pianę z 4 białek. Do masy serowej stopniowo dodajemy przesianą mączkę ziemniaczaną i przesianą mąkę, otartą skórkę i sok z cytryny. Dorzucamy sparzone i obsypane mąką rodzynki.  Na końcu dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszamy. Masę serową równomiernie wylewamy na wcześniej upieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia sernika ubijamy pianę z 3 białek, stopniowo dodając cukier. Pianę wykładamy na upieczony sernik. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200-210°C (termoobieg, najlepiej z wyłączoną górną grzałką), aż masa białkowa zrobi się lekko złota. Sernik wyjmujemy z formy i odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy plasterkami cytryny i listkiem mięty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz